Posted by Mickey Mouse Posted on 07:48 | No comments

India Economic Survey Sample Questions with Answers

1. The total length of the Coastline of India including mainland, Lakshadweep Island and Andaman & Nikobar Island is
(a) 2933 km (b) 7516.6 km
(c) 6230 (d) 7215 km
2. Which country has not the common border with India?
(a) China (b) Bhutan
(c) Maldives (d) Nepal
3. The Brahmaputra rises from Tibet. In Tibet this river is known as
(a) Padma (b) Tsangpo
(c) Dihang (d) Yamuna
4. Sri Lanka is separated from India by
(a) Palk strait (b) Arabian Sea
(c) Gulf of Adan (d) Gulf Jafana
5. Which one of these not a principal tributary of the river Brahmaputra in India?
(a) Subansiri (b) Dhansiri
(c) Chanan (d) Pulhimari
6. Which river of Daccan region not flowing eastward?
(a) Godavari (b) Krishna
(c) Mahanadi (d) Tapti
7. Which is the correct sequence of the rivers flowing in southern peninsular India in context of length?
(a) Godavari, Krishna, Cauvery, Mahanadi
(b) Godavari, Cauvery, Mahanadi, Krishna
(c) Krishna, Cauvery, Godavari, Mahanadi
(d) Krishna, Godavari, Mahanadi, Cauvery
8. Botanical Survey of India (BSI) is situated in which city of India?
(a) New Delhi (b) Kolkata
(c) Surat (d) Mumbai
9. What is the number of spokes in wheel of Ashoka Chakra placed in the National Flag?
(a) 40 (b) 24
(c) 16 (d) 32
10. The new flag code of India ‘flag code’ has taken effect from
(a) 26 January 2002
(b) 26 January 2006
(c) 26 January 2008
(d) 26 January 2009
11. The National Anthem ‘Jan Gana Man’, composed originally in Bengali by
(a) Bankim Chand
(b) Ravindranath Tagore
(c) Arbindo Ghosh
(d) Somnath Chatterjee
12. When was the constitutional Assembly adopted the National Anthem?
(a) 26 January, 1950 (b) 24 January 2006
(c) 24 January, 1949 (d) 26 January, 1949.
13. The National Song ‘Vande Mataram’ composed in Sanskrit by
(a) Bankim Chandra
(b) Ravindranath Tagore
(c) Jyoti Basu
(d) Subhash Chandra Bose
14. Match the following:
List I List II
(State) (Density of population)
A. Haryana 1. 109
B. Orissa 2. 165
C. Rajasthan 3. 236
D. Himachal Pradesh 4. 478
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 4 3 1 2
(d) 1 2 4 3
15. Which one of the following is not correctly matched?
(a) National Tree – The Banyan
(b) National Fruit – Mango
(c) National Bird – Swan
(d) National Animal – Tiger
16. Indian Constitution was adopted by constitutional assembly on
(a) 26 January, 1950
(b) 26 November 1949
(c) 26 November, 1950
(d) 15 August, 1950
17. At present, what is the number of members in Rajya Sabha?
(a) 244 (b) 233
(c) 250 (d) 230
18. In order to be chosen a member of parliament, what is the lower age limit?
(a) 25 years (b) 30 years
(c) 35 years (d) 40 years
19.Which one is not a standing committee of the parliament?
(a) Public account committee
(b) Committee on estimates
(c) Public undertakings committee
(d) Committee on MPCADS
20.Which department is not under the Ministry of Home Affairs?
(a) Department of official language
(b) Department of boarder management
(c) Department of states
(d) Department of public distribution
21. The chairman and members of Union Public Service Commission (UPSC) are appointed by
(a) The President (b) Prime Minister
(c) Home Minister (d) HRD Minister
22. On which day the civil services day celebrated every year in India?
(a) April 28 (b) April 21
(c) June 5 (d) July 10
23. A committee of parliament on official languages was constituted in which year?
(a) 1956 (b) 1976 (c) 1983 (d) 1987
24.Which statement is not true about Inter-state Council?
(a) The inter-state council is a recommendatory body.
(b) It was constituted in year 1990 under Article 263 of Indian constitution.
(c) Prime Minister is the chairman of the interstate council.
(d) None
25. Consider the following statements
1. Election Commission of India is a permanent constitutional body.
2. The election commission was established on 25 January 1950.
3. The president appoints chief election commissioner and election commissioners.
Which statement/statements is/are true?
(a) Only 3 (b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 3 (d) 1 and 2
26. The National Bamboo Mission was launched in 2006-07 as a centrally sponsored scheme to promote the growth of bamboo sector. Which one is not the aim of National Bamboo Mission.
(a) Plantation Development
(b) Handicrafts Development
(c) Marketing
(d) Establishment of paper industries.
27. Which one of these are not correct about Micro irrigation?
(a) The main objective of this scheme is to increase the coverage of area under improved method of irrigation.
(b) Quality production is the main concern of Micro irrigation.
(c) During the current year 10 crore has been earmarked for North East region.
(d) This is only implemented in western India.
28. Recognizing the importance of institutional support for the development of horticulture in the North East region, the establishment of a central Institute of Horticulture has been approved for implementation in 2005-06. In which state the central Institute of horticulture established.
(a) Manipur (b) Nagaland
(c) Tripura (d) Mizoram
29. What is the objective of multi state cooperative societies Act 2002?
(a) Use of modern tools for more efficient and transparent functioning.
(b) Enabling the business growth by providing a conducive environment.
(c) Strengthening and expanding the multistate co-operative societies.
(d) All of the above.
30. Kisan Call Centres (KCC) have been functioning since
(a) 21 January 2004 (b) 26 January 2005
(c) 26 January 2006 (d) 21 January 2007
31.What is the number of Farmers benefited with Kisan Call centres since start functioning of this programme till December 2010?
(a) 47.19 Lakh (b) 36.13 Lakh
(c) 38.17 Lakh (d) 45.12 Lakh
32. National e-governance plan in Agriculture is started by which department of centre to improve services accessible to farmers using information and communication technology?
(a) Department of Agriculture & Cooperation
(b) Department of IT
(c) Department of HRD
(d) Department of Irrigation
33. The National Oilseeds and Vegetable Oils Development (NOVOD) board was constituted on
(a) 8th March 1984
(b) 5th March 1985
(c) 8th March 1986
(d) 5th March 1987
34. Consider the following statements
1. Small Farmers Agri-business Consortium (SFAC) was registered by Department of Agriculture and Cooperation on 18th January, 1994.
2. SAFC is managed by the Board of Managing Consisting of 20 members and Chaired by the union minister of agriculture as its ex-officio president.
3. SAFC has established 18 state level SFACS by contributing corpus fund.
Which statement/statements is/are true?
(a) Only 1 (b) 1 and 2
(c) 1, 2 and 3 (d) 1 and 3
35. The National Academy of Dance, Drama and Music named Sangeet Natak Akademi was the first of these entities to be established by a resolution of the Ministry of Education on 31st May 1952. Who was the then Minister of Education in India?
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Maulana Abul Kalam Azad
(c) Lal Bahadur Shastri
(d) Indira Gandhi
36. ‘Gharana’ and ‘Sampradaya’ is related to which field of life in india?
(a) Dance (b) Music
(c) Drama (d) Sports
37. This organization is the Indian National Academy of Letters meant to promote the cause of Indian literature through publication, translations, seminars, workshops, cultural exchange programmes and literary meets organized all over the country
(a) Sangeet Kala Academy
(b) Lalit Kala Academy
(c) Sahitya Academy
(d) National School of Drama
38. The Sahitya Academy was founded in the year
(a) March 1984 (b) March 1954
(c) March 1964 (d) March 1936
39.Which one is not the followship of Sahitya Academy?
(a) Sahitya Academy Honorary Fellowship
(b) Anand Fellowship
(c) Premchand Fellowship
(d) Prasad Fellowship
40. The national school of Drama (NSD), one of the foremost theatre institutions in the world and the only one of its kind in India was set up by Sangeet Natak Academy in the year
(a) 1954 (b) 1955
(c) 1959 (d) 1962
41. The Centre for Cultural Resources and Training (CCRT) is one of the premier institutions working in the field of linking education and culture. The CCRT was set up in
(a) May 1979 (b) May 1989
(c) May 1999 (d) May 2009
42. The National Mission for Manuscripts was launched by the Government in 2003. Which is the nodal agency of the National Mission for Manuscripts.
(a) Indira Gandhi National Centre for Arts
(b) National Gallery of Modern Art
(c) National Museum
(d) Archaeological Survey of India
43.When was the National Museum set up
(a) 1960 (b) 1949
(c) 1956 (d) 1968
44. The Anthropological survey of India is a premier research organization under
(a) Ministry of Science & Technology
(b) Ministry of Human Resource Development
(c) Ministry of Culture
(d) Ministry of Home Affairs
45.Which one of the following is not correctly matched?
(a) National Archives of India – New Delhi
(b) National Library – Kolkata
(c) Lalit Kala Akademi – Kolkata
(d) National Museum – New Delhi
46. The National Gallery of Modern Art (NGMA), New Delhi was founded in
(a) 1954 (b) 1956
(c) 1960 (d) 1964
47. The National Sample Survey (NSS) was set up in 1950; when was this organization reorganized?
(a) 1965 (b) 1970
(c) 1977 (d) 1991
48.Where is the headquarter of survey Design and Research Division, which is one of the division of the National Sample Survey (NSS)?
(a) New Delhi
(b) Kolkata
(c) Mumbai
(d) Bhopal
49. In which year the first Economic Census came into existence?
(a) 1970 (b) 1977
(c) 1982 (d) 1990
50. Consider the following statements:
1. India is the founder member of the universal postal union (UPU) since 1876.
2. India is the member of Asia-pacific postal union (APPU) since 1964.
3. India exchanges mail with more than 217 countries by air and surface.
Which statement/statements is/are true?
(a) Only 2 (b) 1, 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) 2 and 3
51. Postal Life Insurance (PLI) was introduced in India in year
(a) 1884 (b) 1896
(c) 1936 (d) 1948
52. The Forest Conservation Division implements the forest (conservation) Act.
When was that Act enacted by the parliament of India?
(a) 25 October 1980 (b) 27 November 1992
(c) 16 September 1985
(d) 16 October 1987
53. Integrated Forest Protection Scheme (IFPS) was being implemented during the 10th five
year plan and is being continued during 11th plan. The planning commission has suggested to rename the scheme as :
(a) Intensification of Forest Management
(b) Strengthening Forest Management
(c) Conservation Forest Management
(d) Infrastructure Development.
54.What is the number of National Parks in India?
(a) 99 (b) 43
(c) 515 (d) 213
55.When the scheme ‘Development of National Parks and Sanctuaries’ has been modified as integrated Development Habitats.
(a) 2006 (b) 2007
(c) 2008 (d) 2009
56.Wildlife Institute of India (WII) is an autonomous institution under the administrative control of the Ministry of Forest & Environment. When ‘WWI’ was established?
(a) 1980 (b) 1982
(c) 1990 (d) 1993
57. Zoos in India are regulated as per the provision of the wild life (protection) Act. When this act came in existence?
(a) 1969 (b) 1972
(c) 1980 (d) 1982
58.When was the centrally sponsored scheme ‘Project Tiger’ launched?
(a) 1972 (b) 1973
(c) 1975 (d) 1979
59.What is the number of tigers in India shown after the counting of tigers in 2011.
(a) 1411 (b) 1706
(c) 1905 (d) 1608
60. Number of Tiger Reservers in India is
(a) 38 (b) 49
(c) 53 (d) 113
61. India has a Memorandum of understanding with which country on controlling transboundary illegal trade in wild life and conservation?
(a) Nepal
(b) Bangladesh
(c) Pakistan (d) China
62.When was the project Elephant launched?
(a) Feb. 1992 (b) Feb. 1990
(c) Feb. 1993 (d) Feb. 1995
63.Which statement/statements is/are true about project Elephant?
1. All India estimation of elephant is done every five years.
2. The total number of Elephant Reserve in country has become 27.
3. The project Elephant is being implemented in 13 states of India.
(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2
(c) 1 and 3 (d) 2 and 3
64. In August 1980, where the GB Pant Institute of Himalayan Environment and Development (GBPIHED) was established?
(a) Almora (Uttrakhand)
(b) Shimla (Himachal Pradesh)
(c) Silchar (Assam)
(d) Sri Nagar (Uttrakahand)
65.Which one of these statements are not true about Forestry Research in India?
(a) Indian Council of Forestry Research and Education (ICFRE) is an apex body in the national Forestry research system.
(b) This council promotes the solution based Forestry Research.
(c) The council enhances public confidence in the ability of forest managers and researches to successfully handle challenges to natural resource management.
(d) The council has only one research institute in New Delhi.
66. Defence Research and Development Organization (DRDO) is the Research and development wing of the Department of which Ministry under government of India?
(a) Ministry of Home Affairs
(b) Ministry of Defence
(c) Ministry of Agriculture
(d) Ministry of Environment
67. Sarva Shiksha Abhiyan (SSA) is one of India’s Major Flagship Programes for universalisation of elementary education launched in
(a) 1998 (b) 2001
(c) 2007 (d) 2009
68.Which one of these are not a goal of Sarva Shiksha Abhiyan (SSA)?
(a) Enrolment of all children in school.
(b) Retention of all children till the upper primary stage.
(c) Bridging of gender and social category gap in enrolment, retention and learning.
(d) Enrich the high class of Higher education.
69.What was the annual outlay for the Sarva Shiksha Abhiyan (SSA) in the year 2010-11?
(a) Rs. 15,000 crore (b) Rs. 20,000 crore
(c) Rs. 18,000 crore (d) Rs. 11,000 crore
70.Which one of these statements are not true about Kasturba Gandhi Balika Vidyalaya Scheme?
(a) It provides the residential selting for upper primary school for girls.
(b) The scheme provides for a minimum reservation of 75% seats for girls from SC, ST and OBC.
(c) It provides 25% reservation to girls from families below the poverty line.
(d) There is the ratio of boys and girls student is 50:50 in Kasturba Gandhi Balika Vidyalaya Scheme.
71. National programme of Nutritional support to primary education now knonw as MID DAY MEAL SCHEME was first introduced in which year in India?
(a) 1992 (b) 1995
(c) 1998 (d) 2001
72.When was the name of National Programme of Nutritional Support to primary education changed as ‘National Programme of Mid Day Meal in School’?
(a) 2004 (b) 2007
(c) 2008 (d) 2010
73. The National Ball Bhawan is an autonomous organization fully funded by the Ministry of Human Resources Development. When was the National Bal Bhawan established?
(a) 1956 (b) 1962
(c) 1986 (d) 1972
74. The scheme which identify creative children within the age group of 5 to 16 years in creative art, creative performance, creative scientific innovations and creative writing?
(a) Bal Shree Scheme
(b) Bal Bodh
(c) Bal Sadan
(d) Bal Shiksha
75.When the National Council for Teacher Education (NCTE) was established?
(a) 17 August 1995 (b) 16 September 1996
(c) 14 January 1986 (d) 15 September 1996
76. The Right to Education provides free and compulsory education of all children in the age group of 6 to 14 years. This right inserted age group of 6 to 14 years. This right inserted to which article of the constitution?
(a) Article 21 (b) Article 24
(c) Article 19 (d) Article 14
77. The National Council for Teacher Education (NCTE) revised its existing regulations and norms in the year
(a) 1998 (b) 2002
(c) 2005 (d) 2009
78.When was the National population education project was launched?
(a) April 1976 (b) April 1980
(c) April 1992 (d) April 2002
79.Match the Following
List I List II
A. NCERT 1. 1995
B. NIOS 2. 1980
C. NPEP 3. 1961
D. NCTE 4. 1979
Code:
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 3 4 1 2
(c) 1 2 3 4
(d) 1 2 4 3
80. Which Article of the constitution states that “The state shall promote, with special care the education and economic interests of the weaker sections of the people and in particular of the scheduled castes and scheduled tribes and shall protect them from social injustice and all forms of social exploitation”?
(a) Article 46 (b) Article 45
(c) Article 21 (d) Article 14
81. IGNOU has established a network of open and Distance Learning institutes and centres in the region. At present, what is the number of regional centres of IGNOU?
(a) 7 (b) 8
(c) 9 (d) 10
82. The commission for Scientific and Technical Terminology prepares and publishes definition dictionaries and Terminology in various discipline in Hindi and in other languages. Where is the Headquarter of The Commission for Scientific and Technical Terminology?
(a) New Delhi (b) Mumbai
(c) Kolkata (d) Bhopal
83. The University Grant Commission (UGC) is a statutory organization for coordination, determination and maintenance of standards of university education. When the UGC was established?
(a) 1953 (b) 1956
(c) 1960 (d) 1962
84.Which statement is not true?
(a) India is a member of World Intellectual Property Organisation (WIPO) since 1976.
(b) World Intellectual Property Organisation (WIPO) is a special agency of the United Nationls which deals with copy right and other intellectual property rights.
(c) National Book Trust was established in 1959.
(d) NBT organizes the Work Bank Fair in New Delhi every year.
85. The installed power generation capacity in the country in the year 2010 is
(a) 1, 63, 669.8 MW (b) 1400 MW
(c) 16,429.4 MW (d) 72,274.3 MW
86. The National Thermal Power Corporation Ltd. A Navratna Company of the Government of India.When the NTPC was incorporated?
(a) 1972 (b) 1975 (c) 1985 (d) 1983
87. ‘Rajiv Gandhi Grameen Vidytikaran Joyana’ For Rural Electricity infrastructure and household electrification was launched in
(a) 2004 (b) 2005
(c) 2007 (d) 2009
88. Consider the Following Statements
1. Rural Electrification Corporation Limited (REC) was incorporated in 1969
2. REC is a public financial institution, which is responsible to financing rural electrification schemes.
3. REC is the Nodal agency for implementation of ‘Rajeev Gandhi Grameen Vidhutikaran Yojana’.
Which statement/statements is/are true?
(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2
(c) only 3 (d) 2 and 3
89.Where is the Corporate Centre of National Power Training Institute (NPTI) situated?
(a) Faridabad
(b) Ghaziabad
(c) Mathura (d) Nagpur
90. Bureau of Energy Efficiency (BEE) was set up in
(a) 2001 (b) 2002
(c) 2003 (d) 2005
91. India is a member of International Energy Forum (IEF). Where is the permanent secretariat of IEF situated?
(a) Tehran (b) Riyadh
(c) New Delhi (d) London
92.When the Government of India was approved the New Exploration Licencing Policy (NELP)?
(a) 1995 (b) 1997
(c) 1999 (d) 2001
93.Which one of these, not a public sector petroleum company?
(a) Indian Oil Corporation Limited
(b) Hindustan Petroleum Corporation Limited
(c) Essar Oil Limited
(d) Bharat Petroleum Corporation Limited
94. Pitambar Pane National Environment Fellowship is given every year to encourage and recognize excellence in any branch of research related to environmental Science. In which year this fellowship instituted?
(a) 1978 (b) 1977
(c) 1972 (d) 1982
95. ‘Medini Puraskar’ is given to encourage writing of original books in Hindi on which subject?
(a) Environment (b) Rural problems
(c) Petrolism (d) Education
96. World Environment Day celebrated on
(a) 5 June (b) 5 July
(c) 5 August (d) 5 October.
97. Rajiv Gandhi National Quality Award was instated in the year
(a) 1988 (b) 1989
(c) 1990 (d) 1991
98. Senior citizen of 65 years of age or above are eligible for old age pension under NOAPS, but not getting pension covered under which scheme?
(a) Annapurna Scheme
(b) Nutrition programme
(c) Rural Foodgrain Scheme
(d) Old age meal programme
99. Rashtriya Swasthya Bima Yojana (RSBY) a scheme of Ministry of labour was launched on
(a) 2 Oct 2007 (b) 1 Oct 2007
(c) 2 Oct 2008 (d) 1 Oct 2008
100.Which country is not included in India’s ‘Look East Policy”?
(a) Japan (b) Thailand
(c) Malaysia (d) Maldives
101. The Government of India launched the credit Gurantee Fund Scheme for Micro and small enterprises tomake available credit to Micro
and small enterprises. When this scheme was launched?
(a) August 1998 (b) August 2000
(c) August 2002 (d) August 2005
102.Where is the National Institute of Miners health (NIMH) situated?
(a) New Delhi (b) Nagpur
(c) Bhopal (d) Patna
103. The Attorney General of India appointed by
(a) The president
(b) The GOM
(c) The Prime Minister
(d) The Law Minister
104.Match the following
List I List II
a. ITBF 1. 1992
b. BSF 2. 1949
c. CRPF 3. 1965
d. RAF 4. 1962
Code:
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 3 4 2 1
(c) 1 2 3 4
(d) 1 2 4 3
105. The Employee’s Pension scheme was first came into effect from
(a) 16 November 1990(b) 16 November 1995
(c) 16 November 2003(d) 16 November 2005
106. The National Test House is a government laboratory of national importance in the field of testing and evaluation of material and products of all engineering branches except food. Where is the headquarter of the National Test House?
(a) New Delhi (b) Kolkat
(c) Bhopal (d) Patna
107. The NTH has its six regional laboratories in India. In which city of India NTH has no regional laboratory?
(a) Mumbai (b) Ghaziabad
(c) Jaipur (d) Bhopal
108.Match the Following
List I List II
(Institutes) (Headquarters)
A. Indian Institute 1. Hapur (UP)
of Legal Metrology
B. National Test 2. Kundi
House (Haryana)
C. National Institute 3. Ranchi of Food
Technology (Jharkhand)
D. Indian Grain 4. Kolkata (WB)
storage Management & Research Institute
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 1 2 4 3
(c) 3 4 2 1
(d) 3 4 1 2
109. An integrated Food Law, Food Safety and standards Act was notified on
(a) 24 August 2005 (b) 24 August 2006
(c) 24 August 2007 (d) 24 August 2007
110. In which year the National Health Policy was regular to achieving an acceptable standard of Health-for the general population of the country?
(a) 2001 (b) 2002
(c) 2005 (d) 2007
111. The National Rural Health Mission was launched by the Prime Minister of provide accessible, affordable and accountable quality health services to the poorest households in the remotest rural regions. When this mission was launched
(a) 12 April, 2005 (b) 12 April, 2007
(c) 12 April, 2008 (d) 12 April, 2009.
112. National programmed for control of Blindness (NPCB) was launched in the year
(a) 1975 (b) 1976
(c) 1998 (d) 2002
113. No persons shall engage in smoking in a public place. This rule have been notified and came in effect on
(a) 2 October 2006
(b) 2 October 2007
(c) 2 October 2008
(d) 2 October 2009
114. Rashtriya Aragya Nidhi was set up in which year to provide financial assistance to patients?
(a) 1996 (b) 1997
(c) 1998 (d) 1999
115. The National Academy of Medical Sciences (NAMS) was established in 1961 as a nonofficial body of Bio-medical Scientists. Where is the National Academy of Medical Science situated?
(a) New Delhi (b) Mumbai
(c) Bhopal (d) Ahmedabad
116. Consider the following statements
1. Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission (JNNURM) launched on 3rd December 2005.
2. Basic Services to the urban poor provided in JNNURM.
3. The duration of Mission is for 7 years beginning from the year 2005-06 till 2011-12.
Which statement/statements is/are true?
(a) 1,2 and 3 (b) only 1
(c) 1 and 2 (d) 2 and 3.
117.When a dedicated Indian sports channel of Doordarshan was launched?
(a) 18th March 1999 (b) 25th April 1999
(c) 16th May 1998 (d) 16th May 1998
118. Doordarshan opened its window to the world by launching its international channel on
(a) 14th March 1995 (b) 16th March 1996
(c) 16th March 1997 (d) 14th March 1998
119.Match the following
List I List II
A. DD Bharti 1. 1999
B. D D Urdu 2. 1995
C. D D India 3. 2006
D. D D Sports 4. 2002
Code:
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 4 3 1 2
(c) 1 2 3 4
(d) 1 2 4 3
120. India’s largest news agency press Trust of India began functioning on
(a) 1 February 1949 (b) 1 February 195
(c) 1 July 1949 (d) 1 July 1956
121.Which one is not correctly matched?
(a) Press Trust of India – 1949
(b) United News of India – 1961
(c) Press council of India – 1978
(d) NAM News Network – 2005
122. Consider the following statements.
1. The Central Board of Film Certification set up under the cinematograph Act 1952.
2. It consists of a Chairperson and twenty five other non-official members.
3. The Board has its headquarts at Mumbay and nine regional offices.
Which statement/statements is/are correct?
(a) Only 3 (b) Only 1
(c) 1, 2 and 3 (d) 1 and 2
123. In which city of India there is no regional office of Central Board of Film Certification (CBFC)?
(a) Bangalore (b) Cuttack
(c) Guwahati (d) Jaipur
124. The National Film Development Corporation Limited (NFDC) was formed by the Government of India with the primary objective of planning and promoting an organized, efficient integrated development of Indian Film Industry. When was the NFDC was incorporated?
(a) 1975 (b) 1979
(c) 1982 (d) 1985
125. The Film Finance Corporation was set up in the year 1964. When was this corporation menged within the National Film Development Corporation Limited (NFDC)?
(a) 1980 (b) 1982
(c) 1985 (d) 1989
126.Which statement is not correct?
(a) The film institute of India was setup by the Government of India in 1960 under the Ministry of Information and Broadcasting.
(b) Films and Television Institute of India provides the latest education and technological experience in the art and technique of film making and television production.
(c) Children’s Film Society was established in 1965 to provide value based entertainment to children.
(d) The Directorate of Film Festivals was up under the Ministry of Information and Broadcasting in 1973.
127.Match the Following
List I List II
A. First Five Year Plan 1. 1980-85
B. Third Five Year Plan 2. 1951-56
C. Fourth Five Year 3. 1961-1966
D. Sixth Five Year Plan 4. 1969-74
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 2 3 1 4
(d) 1 4 2 3
128.What was the achieved growth rate of GDP in Ninth Five Year Plan?
(a) 8.0% (b) 7.0%
(c) 7.5% (d) 8.5%
129. Three Annual Plans formulated between which years?
(a) 1964-67 (b) 1966-69
(c) 1980-83 (d) 1985-88
130. In which Five Year Plan, the National Rural Health Mission was launched?
(a) Sixth (b) Ninth
(c) Tenth (d) Eleventh
131. According to which Article of the constitution, the Gram Sabha is constituted in Panchayati Raj?
(a) Article 19A (b) Article 234
(c) Article 243 A (d) Article 335 A
132.Which statement is not true about the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act?
(a) The Act came into Force on Feb. 2, 2006.
(b) It was implemented in 130 districts is phase two 2007-08.
(c) The scheme was extended to the remaining 274 districts of India.
(d) In First phase it was introduced in 150 districts.
133. In which year, the Ministry of Rural areas and Employment was renamed as Ministry of Rural Development?
(a) 1998 (b) 1999 (c) 2000 (d) 2005


ANSWERS:

1. (b) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (c) 6. (d) 7. (a) 8. (b) 9. (b) 10. (b)
11. (b) 12. (a) 13. (a) 14. (b) 15. (c) 16. (b) 17. (a) 18. (a) 19. (d) 20. (d)
21. (a) 22. (b) 23. (b) 24. (d) 25. (b) 26. (d) 27. (d) 28. (b) 29. (d) 30. (a)
31. (a) 32. (a) 33. (a) 34. (c) 35. (b) 36. (b) 37. (c) 38. (b) 39. (d) 40. (c)
41. (a) 42. (a) 43. (b) 44. (c) 45. (c) 46. (a) 47. (b) 48. (b) 49. (b) 50. (b)
51. (a) 52. (a) 53. (a) 54. (a) 55. (b) 56. (b) 57. (b) 58. (b) 59. (b) 60. (a)
61. (a) 62. (a) 63. (a) 64. (a) 65. (d) 66. (b) 67. (b) 68. (d) 69. (a) 70. (d)
71. (b) 72. (b) 73. (a) 74. (a) 75. (a) 76. (a) 77. (d) 78. (b) 79. (a) 80. (a)
81. (b) 82. (a) 83. (a) 84. (c) 85. (a) 86. (c) 87. (b) 88. (a) 89. (a) 90. (b)
91. (b) 92. (b) 93. (c) 94. (a) 95. (a) 96. (a) 97. (d) 98. (a) 99. (b) 100. (d)
101. (b) 102. (b) 103. (a) 104. (a) 105. (b) 106. (a) 107. (d) 108. (c) 109. (b) 110. (c)
111. (a) 112. (b) 113. (c) 114. (b) 115. (a) 116. (a) 117. (a) 118. (a) 119. (a) 120. (a)
121. (d) 122. (c) 123. (d) 124. (a) 125. (a) 126. (c) 127. (b) 128. (b) 129. (b) 130. (c)
131. (c) 132. (d) 133. (b)
Categories:

0 comments:

Post a Comment